Účinky ovoce a zeleniny na náš organismus, část 4 – K, L, M


Účinky ovoce a zeleniny na náš organismus, část 4 – K, L, M

Přinášíme Vám další část s pozitivními účinky ovoce a zeleniny na lidský organismus, nyní …

Část 4 – K, L, M

 

Karambola

  • obsahuje velké množství vitamínu C, kyselinu šťavelovou, vápník, hořčík a železo
  • přispívá ke klidnému, kvalitnímu a tak i zdravému spánku
  • má protirakovinné účinky
  • posiluje imunitní systém
  • zvyšuje plodnost

 

Kedlubny

  • obsahují velké množství vitamínů C, B, E – takže pomáhají předcházet arterioskleróze, jsou důležité pro vitalitu, buněčnou energii a posilují imunitní systém
  • zpevňují kůži a vlasy
  • přispívají k okysličení organismu, posilují srdce
  • zlepšují mentální svěžest, koncentraci, náladu, uklidňují při stresech
  • mají odvodňující účinky a pomáhají při hubnutí
  • obsahují velké množství železa, který podporuje krvetvorbu
  • chrání před volnými radikály
  • upravují menstruační cyklus a pomáhají při silném krvácení při menstruaci
  • podporují činnost ledvin

 

Kiwi

  • obsahuje velký obsah vitamínu C, tedy kyseliny askorbové, která v kombinaci s hořčíkem podporuje látkovou výměnu, zpevňuje cévy a žíly
  • posiluje imunitní systém, zlepšuje vidění
  • je to silný antioxidant, který pomáhá zvládat stresy, zvyšuje soustředění a podporuje tvorbu hormonů dobré nálady
  • vitamíny A a K, měď, hořčík, vápník, železo, draslík a fosfor
  • ošetřuje zkažený chrup velké množství mědi obsažené v tomto ovoci v kombinaci s kyselinou askorbovou podporuje vstřebávání železa ve střevech
  • má protirevmatické účinky
  • neobsahuje téměř žádné kalorie, takže je vhodné při hubnutí, pomáhá také odbourávat cholesterol a pomáhá našim očím

 

Kopřiva

  • obsahují velké množství proteinů, minerálů – vápník, hořčík, draslík, fosfor, železo, vitamínů B, C, karoten, chlorofyl a také třísloviny
  • má detoxikační účinky, obzvlášť na jaře oživuje metabolismus
  • pomáhá při zánětech, např. močových cest
  • snižuje krevní tlak, hladinu cukru v krvi
  • blahodárně působí na zažívání, na žaludek a játra
  • pomáhá při kašli, chřipce nebo problémech dýchacího ústrojí
  • doporučuje se jako prevence chudokrevnosti

 

Květák

  • obsahuje provitamin A, vitamíny B, E a také velké množství vitamínu C
  • dále obsahuje draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, chrom, zinek, mangan, měď a selen
  • podporuje krvetvorbu a je důležitý pro růst buněk a jejich regeneraci
  • posiluje imunitní systém, pomáhá při zánětech
  • snižuje krevní tlak, pomáhá při problémech s ledvinami a močovým měchýřem
  • přispívá k dobré funkci kloubů, působí proti řídnutí kostí, lámavosti nehtů
  • květák obsahuje přírodní sladidlo (mannitol), takže je vhodný pro diabetiky
  • snižuje riziko onemocnění rakovinou

 

Liči

  • obsahuje významný podíl vitamínu C a minerálů – draslík, fosfor, hořčík, sodík a železo
  • používá se při léčbě kašle a nachlazení
  • pomáhá při žaludečních vředech
  • přispívá při žaludečních šťávách

 

Lilek (baklažán)

  • obsahuje velké množství provitaminu A, vitamíny skupiny B, kyseliny listové a pantotenové
  • dále obsahuje draslík, železo, zinek, hořčík, mangan, vápník
  • obsahuje velké množství vody – až 90%, je tedy velmi vhodný při hubnutí
  • snižuje cholesterol v krvi, brání praskání drobných krevních kapilár
  • má antioxidační účinky
  • obsahuje značný obsah pektinu, takže příznivě působí na krevní tlak a střevní mikroflóru

 

Limetka

  • nejen že napomáhá přirozenému a zdravému hubnutí, ale také vitamíny a enzymy pomáhají pročistit organismus a aktivovat metabolismu
  • bohatý zdroj vitamínu C

 

Maliny

  • jsou skvělým pomocníkem při očních problémech a poruchách vidění jako šeroslepost nebo zákaly
  • mají močopudné a žlučopudné účinky
  • obsahují biotin – tzv. vitamín krásy
  • snižují cholesterol, krevní tlak a hladinu cukru v krvi
  • jsou prevencí chudokrevnosti, pomáhají při krvetvorbě
  • díky vitamínu C posilují imunitu
  • působí proti stresu a migréně
  • obsažený vápník pomáhá kostem a zubům
  • mají antioxidační účinky
  • pomáhají také při horečce, zánětech a revmatu
  • vhodné při cukrovce
  • dále obsahují vitamíny A, P, karoten, vitamíny skupiny B
  • pomáhají při potížím s ledvinami a močovým měchýřem
  • příznivě působí na pokožku a její pružnost a hebkost
  • vlasům dodávají lesk a pevnost

 

Mango

  • je bohatý zdroj antioxidantů, vitamínů A, B, C, E a betakarotenu, draslík, hořčík, mangan, měď, zinek
  • doporučuje se jíst při nemocech a očistných kúrách
  • blahodárně působí na pleť a preventivně proti akné
  • příznivě působí také na kvalitu našich vlasů a proti jejich vypadávání
  • dodává energii, pomáhá při únavě očí
  • pomáhá při špatném usínání
  • má skvělou schopnost rozkládání nadbytečných tuků v těle a oddaluje růst nových tukových buněk, takže je výborným pomocníkem při hubnutí

.

Mandarinky

  • obsahují především vitamíny C, A, B1 a B6
  • jsou bohaté také na pektin, bioflavonoidy, vlákninu a mnoho minerálů
  • blahodárně působí při nachlazení
  • mandarinka má pozitivní vliv na srdce, cévní systém, ledviny a snižování krevního tlaku

 

Máta

  • máta příznivě působí na ucpaný nos, při chřipce a nachlazení
  • pomáhá při zažívacích potížích, plynatostí nebo střevních potížích
  • umí osvěžit dech, zklidňuje mořskou nemoc nebo nevolnost
  • mentol působí na trávení, dokáže stimulovat odtok žaludečních šťáv, tlumí překyselení žaludku a pálení žáhy

 

Meloun

  • obsahuje citrulin, který má afrodiziakální účinky
  • dále obsahuje lykopen, působí jako prevence rakoviny
  • má detoxikační účinky, je močopudný
  • zpomaluje stárnutí díky beta-karotenu
  • obsahuje železo, mangan, vápník, hořčík, zinek, draslík a jód, takže velmi posiluje organismus
  • obsahuje velké množství vody, takže je vhodný při hubnutí
  • příznivě působí na vlasy a pokožku
  • je skvělý zdroj energie a posiluje organismus
  • obsahuje C, B, PP a karoten, ovlivňuje funkci ledvin a jater
  • doporučuje se při chudokrevnosti, zácpě, zimnici, akné nebo při pigmentových skvrnách
  • je vhodný pro diabetiky

 

Meruňky

  • mají vysoký obsah vitamínu A, skupiny B, C
  • pomáhá uklidňovat, léčí nespavost a mají vliv na stres
  • beta-karoten pomáhá omezovat vznik rakoviny a brzdí její rozvoj
  • příznivě pomáhají na srdce, obsažený draslík snižuje vysoký tlak
  • pomáhají při chudokrevnosti díky železu
  • jsou vhodné při překyselení nebo při potížích s metabolismem
  • mají omlazující efekt, posilují pokožku, vlasy a nehty
  • odbourává tuky, takže jsou vhodné při hubnutí

 

Mrkev

  • obsahuje velké množství beta-karotenu, vitamínů A, E, D, K, vlákniny, dále draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor a další..
  • mrkvová šťáva posiluje celý organismus
  • příznivě působí na srdce a jeho funkci
  • má močopudný účinek, pomáhá při zácpě a zároveň při průjmech
  • harmonizuje střevní mikroflóru
  • šťáva obsahuje velké množství vápníku potřebný pro naše kosti a zuby
  • je vhodná při jaterních potížích, při potížích s očima
  • snižuje cholesterol
  • pomáhá při kožních chorobách, oslabení organismu
  • je prevencí také před rakovinou

 

 

 

Kategorie