Účinky ovoce a zeleniny na náš organismus, část 3 – H, CH, J
Jsme zde s další částí účinků darů přírody na náš organismus.
ČÁST 3 – H, CH, J
Hroznové víno
- obsahuje vitamíny B1, B2, B3 a B6 – zodpovídají za metabolismus sacharidů, tedy ulehčují chemické “spalování” v buňkách při využívání energie
- vitamíny A, C a E
- draslík, železo, vápník, fosfor, měď
- má antioxidační účinky, protirakovinné účinky
- hroznové víno dodává energii do buněk a zlepšuje zdraví cév, především okolo srdce
- pomáhá při zažívacích problémech, při zácpě – pomáhá vyplavovat toxický odpad z těla
- příznivě působí na činnost ledvin
- vhodný při všech zdravotních problémech spojené se srdcem, výzkumy ukazují, že šťáva z hroznového vína pomáhá rozšířit cévy, zlepšit proudění krve v cévách a zbraňuje tvorbě a ukládání krevních sraženin
- podporuje činnost jater, posiluje imunitní systém
- blahodárně působí proti únavě, stresu, celkové vyčerpanosti organismu
- pomáhá odvodňovat organismus, má tedy močopudný účinek a pomáhá při hubnutí
Hrušky
- obsahují provitamin A, vitamíny řady B, beta-karoten, také vitamín C
- z minerálů sodík, draslík, brom (posiluje kosti), fosfor, železo, zinek, jód
- obsahují ovocné cukry, které nezpůsobují zvyšování hladiny inzulinu v krvi
- podporují krevní oběh a činnost srdce
- podporují trávení, příznivě působí při žaludečních potížích
- posilují imunitu
- vhodné při dně, revmatismu a artritidě – mají pozitivní vliv na hladinu kyseliny močové
- pomáhají snižovat krevní tlak
- šťáva pomáhá zpevňovat stěny cév, působí močopudně a přiznivě působí na žaludeční potíže
- vhodné při hubnutí, mají očistný účinek
Chřest
- obsahuje mnoho prospěšných vitamínů, stopových prvků, blahodárných látek a je elixírem mládí
- velké množství beta-karotenu, provitaminu A (pro zdravý zrak, kůži, obnovu sliznic)
- vitamíny E, C a skupiny B – B1, B2, B3, B5, B6, B9 a H
- draslík, zinek, fosfor, železo, jód, sodík
- blahodárně působí na revmatismus
- příznivě působí na srdce, cévní systém
- pomáhá čistit organismus, má močopudné a lehce projímavé účinky
- má velký vliv také na náš vzhled – čistou a pružnou pleť, pevné nehty a zdravé vlasy plné lesku
- doporučuje se při dietách
- zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem
- podporuje správné hormonální procesy v těle, obnovuje a omlazuje buňky, krvetvorbu
- blahodárně působí na naši mentální kondici, zdravý spánek, schopnost se soustředit, pamatovat si a působí na “pevné nervy”
- doporučuje se také lidem trpícím kožními chorobami, ekzémy, akné, cukrovkou
Jablka
- bohaté na draslík – podporují správnou funkci ledvin, hospodaření s vodou a činnost svalů
- vitamíny C, E
- snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu a cukru v krvi
- čistí střeva, doporučuje se k omlazujícím kúrám
- protizánětlivé účinky, jsou močopudné, čistí krev
- zklidňuje nervy
- pravidelná konzumace pomáhá při léčení ekzémů, které jsou způsobeny nevyloučenými toxickými látkami v těle, jablka pohlcují střevní toxiny
- úleva při zácpě a zároveň pomáhají při průjmech, podporují činnost jater
- obsahují až 83% vody, jsou výtečným dietním pokrmem
- posilují imunitní systém, krevní oběh, srdce, cévy – především slabé žíly
- jak jedno rčení praví “Jablko každý den, nemoc z těla ven.”
Jahody
- bohaté na vitamin C, který pomáhá posilovat imunitní systém
- podporují tvorbu testosteronů, který aktivuje spermie, podporuje krevní oběh v pohlavních orgánech
- vysoký obsah antioxidantů
- draslík odvodňuje a snižuje krevní tlak
- bohaté na mangan, který s draslíkem působí na enzymy potřebné pro látkovou výměnu, podporuje také krev a kosti, vyživuje mozek a nervy
- povzbuzují činnost štítné žlázy