TÝDEN ČERVENÉ ŘEPY


TÝDEN ČERVENÉ ŘEPY

 

Účinky: antibakteriální, antioxidační, tonizující, očišťující a projímací

 

Použití: Červená řepa (kořen rosliny) obsahuje velké množství vitamínu A a také enzym betain, který vyživuje a posiluje játra a žlučník. Červená řepa je také velkým zdrojem draslíku, čistí játra, ledviny a také žlučník.

 

Nákup a přechovávání: Čerstvá červená řepa má jasné, lesklé a pevné listy. Pokud je to možné, doporučujeme kupovat červenou řepu menších velikostí, bez vad a s listmi. Pro přechovávání je třeba listy odříznout a dále s nimi postupovat jako se zelenou listnatou zeleninou (kapitola v budoucnu). Neumytou červenou řepu je možné přechovávat v sáčku v chladném prostředí. Vydrží 1 a půl týdne. Před vařením je třeba je umýt.

 

Pro přípravu šťáv: Červenou řepu nedoporučujeme obírat, ale pouze vydrhnout. Ze 2 středně velkých červených řep získáte cca 1 skleničku (250ml) čerstvé šťávy.

 

Pro přípravu protlaků: Protlaky se vyrábí z vařené červené řepy, čerstvé, mražené nebo můžete použít konzervované produkty, které obsahují šťávu.

Kategorie