Odkryjte tajemství červené řepy
Účinky: antibakteriální, antioxidační, tonizující, očišťující, projímací
Užití: červená řepa (kořen rostliny) obsahuje velké množství vitamínu A a také enzymy betainy, které vyživují a podporující játra a žlučník. Červená řepa je také skvělým zdrojem draslíku, čistí játra, ledviny a také žlučník
Nákup a uskladnění: čerstvá červená řepa má jasné, pevné a lesklé listy. Pokud je to možné, je lepší kupovat nevelké tvrdé kusy červené řepy bez skvrn, ale s listy. Pro uskladnění je třeba listy odtrhnout a dále s nimi postupovat jako s jinými zeleninovými listy, které doma máte (např. petržel apod.). Neumytou červenou řepu je možné přechovávat v plastikové tašce v chladných podmínkách. Takhle vydrží 1,5 týdne čerstvá. Před vařením je třeba ji umýt.
K přípravě šťáv: Červená řepa by se neměla čistit od slupky ale pouze ji dobře umýt nebo vydrhnout. Nejprve se do odšťavňovače vkládá horní část červené řepy a teprve poté kořen. Ze 2 středně velkých červených řep s listmi (500g) získáte zhruba 1 skleničku šťávy (250ml).
K přípravě protlaků: Protlaky se vyrábí z vařené, čerstvé nebo mražené červené řepy nebo z č. řepy z plechovky (pokud obsahuje šťávu).