MRKVOVÁ ŠŤÁVA – léčivá síla z kořene!
Syrovou mrkev nebo čerstvou šťávu?
Chroupání syrové mrkve nám přinese pouze poloviční užitek než vypití čerstvé mrkvové šťávy, vzhledem k beta-karotenu uloženém v karotkové buňce v krystalické podobě. Ten je obklopen pevnou, nestravitelnou buničinou. Když se buničitý obal uvolní, například odšťavením a přidá se malé množství tuku – máslo, olej, smetana, čerstvý sýr nebo mléko – využití karotenu se optimalizuje.
Mrkvová šťáva podporuje mnohostranně naše zdraví:
– povzbuzuje činnost střev a pomáhá vylučovat škodlivé látky a parazity z těla
– obsažený karoten působí jako předstupeň vitaminu A, v těle se tedy přetvoří na vitamin A, pak
- chrání naši pokožku
- ovlivňuje náš zrak – podílí se na výstavbě očního purpuru
- likviduje radikály, takže podporuje imunitní systém
- působí jako antioxidant a chrání organizmus před škodlivým UV zářením, maligními změnami buněk a rakovinou
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
– čistí naše tělo
– vyživuje také dalšími vitamíny jako C, D, E a další
– podporuje růst kožních a kostních tkání
– příznivý vliv na rozmnožování – vývoj spermií, vaječných buněk, placenty a embrya
CHRÁNÍ POKOŽKU
PODPORUJE IMUNITNÍ SYSTÉM
DETOXIKUJE
A VE 100 g mrkve je OBSAŽENO POUZE 27Kcal