JABLEČNÝ TÝDEN – JABLKA


JABLEČNÝ TÝDEN – JABLKA

Účinky jablek: tonizují, podporují trávení, jsou močopudné, očišťují, antiseptické, snižují hladinu cholesterolu, jsou prevencí revmatismu, podporují práci jater

Užití: čerstvé jablka pomáhají čistit organizmus, snižují hladinu cholesterolu, pomáhají v udržení hladiny cukru v krvi a také posilují proces trávení. Francouzi používají slupku jablka pro přípravu léků na revmatismus, dnu a také na urologické onemocnění. Jablka se skvěle hodí při detoxikacích a půstu, jelikož pomáhají tělo zbavovat toxinů. Jsou dobrým zdrojem vitaminu A, B a také C. Obsahují také velké množství minerálů.

Nákup a přechovávání: Je třeba kupovat jablka tvrdá, křupavá a jemná s napjatou slupkou a bez vad. S ohledem na moderní dobu a obsahu pesticidů, doporučujeme kupovat jablka organické nebo jablka obírat před použitím. Jablka je třeba držet v chladu, temnu a suchu (nebo také v lednici v přihrádce na ovoce a zeleninu). Takhle je možné uskladňovat jablka měsíc nebo déle.

K přípravě šťáv: jablko patří mezi univerzální přísadu k přípravě šťáv. Je možné je zkombinovat téměř s každou ovocnou nebo zeleninovou šťávou. Čím je jablko zelenější, tím má výraznější chuť. K přípravě šťáv je možné využít slupek (v případě, že jsou to jablka organické). Ze 4 středně velkých jablek (cca 500g) získáte přibližně 250ml šťávy (v závislosti na typu odšťavňovače).

K přípravě protlaků: Z jednoho jablka, po obrání slupky a očištění jadérek, máme zhruba 1 skleničku (250ml) hrubších kousků jablek. Protlak je možné přidávat také do koktejlů.