CELEROVÝ TÝDEN – celer řapíkatý
Účinky: lehce močopudné, protirakovinné
Použití: řapíkatý celer se používá při léčbě vysokého tlaku (2 – 4 stonky denně), pomáhá také čistit organizmus od rakovinotvorných látek
Nákup a přechovávání: čerstvý řapíkatý celer má pevné, tvrdé a zelené listy, pevné stonky (ze starších stonků se listy odstraňují). Je možné ho přechovávat do dvou týdnů v lednici, v sáčku s otvory.
K přípravě šťáv: šťáva se získává ze stonků i z listů. Z jednoho stonku získáme cca 1/4 skleničky šťávy (50ml). Celer bulva je třeba pokrájet na menší kousky, aby se vlezl do odšťavňovače.
K přípravě protlaků: Stonky a listy řapíkatého celeru jsou vhodné do zeleninových koktejlů, přirozeným způsobem tak zvýší slanost. Celer bulva dodá šťávám silnou a velmi charakteristickou chuť.