Antioxidanty


Antioxidanty

Bylinky, ovoce a zelenina obsahují velké množství antioxidantů. Tyto látky působí proti tvorbě volných radikálů, které se podílí na zničení a stárnutí buněk, což zvyšuje jejich náchylnost k nádorovým procesům.

Pití čerstvých šťáv nebo protlaků z ovoce a zeleniny s vysokým obsahem antioxidantů (tedy s vysokou hodnotou ORAC) umožňuje značně zvýšit hladinu ochrany organizmu před škodlivým vlivem volných radikálů.

tbl ovoce antioxidanty3

tbl zelenina antioxidanty kopie

 

 

 

 

 

 

 

ORAC (z angl. oxygen radical absorbance capacity, tedy schopnost absorpce volných radikálů kyslíku) je hodnota ukazující na množství antioxidantů v ovoci a zelenině. Obvyklý příjem během dne odpovídá pěti různým porcím ovoce a zeleniny, tedy na 1670 jednotek ORAC.