Účinky ovoce a zeleniny na náš organismus, část 2 – Č, D, F, G


Účinky ovoce a zeleniny na náš organismus, část 2 – Č, D, F, G

Pokračujeme s další částí účinků ovoce a zeleniny na organismus. 

ČÁST 2 – Č, D, F, G

Česnek

  • obsahuje vitamíny A, B, C, vápník, jód a selen
  • snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zabraňuje srážení krve, chrání srdce, chrání před cukrovkou
  • chrání před nachlazením, působí proti zahlenění, křečím a zánětům a usnadňuje vykašlávání při nemocech
  • posiluje imunitní systém
  • zlepšuje krevní oběh a chrání před kornatěním cév
  • podporuje metabolismus při hubnutí
  • úlevuje při nadýmání, účinkuje proti průjmu a čistí střeva
  • zvedá náladu a má mírný uklidňující účinek
  • má antibiotické, antibakteriální a protizánětlivé účinky
  • zabraňuje ničení mozkových buněk a podporuje naopak větvení nových neuronů

 

Červená řepa

  • obsahuje draslík, hořčík, železo, zinek, vitamíny, kyseliny listové, vlákniny, pomáhá trávicímu ústrojí, má protinádorové účinky
  • snižuje krevní tlak (při dvou šálcích šťávy denně), podporuje tvorbu vazivových tkání, kostí a působí na pružnost cévních stěn
  • regeneruje organismus a zpomaluje stárnutí
  • působí proti zavodnění organismu
  • příznivě působí v těhotenství pro správný vývoj plodu
  • pozitivně působí na činnost srdce a kardiovaskulární systém
  • podporuje činnost jater a žlučníku
  • má protinádorové  účinky, likviduje volné radikály, prevence rakoviny (pití šťávy minimálně 1 týdně)
  • podporuje nervový systém, doplňuje červené krvinky, podporuje krvetvorbu a pročišťuje krev
  • pozitivně podporuje tvorbu inzulínu, podporuje látkovou výměnu
  • má vliv na oči
  • šťáva z červené řepu pomáhá zlepšovat sportovní výkon
  • má příznivý vliv na vlasy a nehty
  • s opatrností by červenou řepu měli konzumovat diabetici, lidé s močovými kameny, jelikož obsahuje více cukru, v takovém případě doporučujeme ředit šťávy vodou
  • k červené řepě se ještě vrátíme ve speciální části, jelikož je to jedna z nejléčivějších potravin

 

Červené zelí

  • kombinace sytě fialové barvy a lehce pepřové chuti ukazuje na výskyt dvou látek účinných proti rakovině
  • vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů
  • obsahuje velké množství vody, takže je červené zelí vhodné při redukčních dietách
  • vysoký obsah vitamínu C, je tedy protizánětlivý, posiluje imunitu a střevní mikroflóru
  • snižuje hladinu cholesterolu a hladinu cukru v krvi
  • pomáhá při odvodňování, snižování krevního tlaku a odstraňuje z těla těžké kovy
  • povzbuzuje mozek

 

Černá ředkev

  • obsahuje vitamíny C (za syrova více množství než citrón), E, B1, B2, B6, beta-karoten, dále železo, síru, měď, vápník, hořčík, draslík a fosfor
  • obsahuje tzv. fytocidy – antibiotické účinky nebo hořčičnou silici obsahující síru a tedy ředkev má blahodárný vliv na játra
  • šťáva z černé ředkve výrazně podporuje sekreci žluči, zlepšuje funkci jater, pomáhá rozpouštět žlučové kaménky
  • pití šťávy čistíte játra, odstraňujete odpadní a toxické látky z těla, má močopudný účinek, pomáhá peristaltice střev, tedy dokonale vyčistí organismus a obnovuje zároveň harmonii a jeho funkci
  • působí na nespavost, bolesti hlavy – zde doporučujeme nápoj z čerstvé šťávy z ředkve smíchanou s medem

 

Dýně

  • dužina obsahuje cca 90% vody, vlákninu a málo sacharidů
  • bohatá na hořčík, železo, měď, selen, draslík, sodík, chlór, zinek, fosfor, vitamin A, beta-karoten, alfa-karoten a lutein
  • vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny a omlazující látku kyselinu nukleovou
  • pomáhá při zažívacích problémech, posiluje imunitní systém, uklidňuje nervy
  • pomáhá správné funkci činnosti srdce, snižuje hladinu cholesterolu
  • podporuje správnou funkci slinivky
  • ulevuje chorobám ledvin
  • regeneruje tělesné buňky
  • pomáhá při revmatismu, dně a ateroskleróze

 

Fíky

  • čerstvé fíky obsahují velké množství vody 70-80% a málo sacharidů (cca 25%)
  • bohaté na provitaminy vitaminu A, vitamíny skupiny B, C a draslík
  • skvělý přírodní lék při zažívacích problémech
  • působí jako laxativum, proti vředům, bakteriím a parazitům

 

Grapefruity

  • obsahují vysoký podíl vitamínu C, který zvyšuje obranyschopnost organismu
  • protizánětlivé účinky
  • zlepšuje krevní oběh, látkovou výměnu, upravuje hladinu cukru v krvi
  • čistí cévy, přiznivě působí na zdraví srdce
  • dužina obsahuje jedinečný pektin (není obsažen ve šťávě, proto je vhodný k přípravě smoothie), který snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • působí proti rakovině (zvláště rakovině žaludku a slinivky břišní)
  • šťáva působí proti virům, vysoký obsah antioxidantů
  • obnovuje střevní mikroflóru

… a brzy další část – H, J, K…

Kategorie