Účinky ovoce a zeleniny na náš organismus, část 2 – Č, D, F, G
Pokračujeme s další částí účinků ovoce a zeleniny na organismus.
ČÁST 2 – Č, D, F, G
Česnek
- obsahuje vitamíny A, B, C, vápník, jód a selen
- snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zabraňuje srážení krve, chrání srdce, chrání před cukrovkou
- chrání před nachlazením, působí proti zahlenění, křečím a zánětům a usnadňuje vykašlávání při nemocech
- posiluje imunitní systém
- zlepšuje krevní oběh a chrání před kornatěním cév
- podporuje metabolismus při hubnutí
- úlevuje při nadýmání, účinkuje proti průjmu a čistí střeva
- zvedá náladu a má mírný uklidňující účinek
- má antibiotické, antibakteriální a protizánětlivé účinky
- zabraňuje ničení mozkových buněk a podporuje naopak větvení nových neuronů
Červená řepa
- obsahuje draslík, hořčík, železo, zinek, vitamíny, kyseliny listové, vlákniny, pomáhá trávicímu ústrojí, má protinádorové účinky
- snižuje krevní tlak (při dvou šálcích šťávy denně), podporuje tvorbu vazivových tkání, kostí a působí na pružnost cévních stěn
- regeneruje organismus a zpomaluje stárnutí
- působí proti zavodnění organismu
- příznivě působí v těhotenství pro správný vývoj plodu
- pozitivně působí na činnost srdce a kardiovaskulární systém
- podporuje činnost jater a žlučníku
- má protinádorové účinky, likviduje volné radikály, prevence rakoviny (pití šťávy minimálně 1 týdně)
- podporuje nervový systém, doplňuje červené krvinky, podporuje krvetvorbu a pročišťuje krev
- pozitivně podporuje tvorbu inzulínu, podporuje látkovou výměnu
- má vliv na oči
- šťáva z červené řepu pomáhá zlepšovat sportovní výkon
- má příznivý vliv na vlasy a nehty
- s opatrností by červenou řepu měli konzumovat diabetici, lidé s močovými kameny, jelikož obsahuje více cukru, v takovém případě doporučujeme ředit šťávy vodou
- k červené řepě se ještě vrátíme ve speciální části, jelikož je to jedna z nejléčivějších potravin
Červené zelí
- kombinace sytě fialové barvy a lehce pepřové chuti ukazuje na výskyt dvou látek účinných proti rakovině
- vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů
- obsahuje velké množství vody, takže je červené zelí vhodné při redukčních dietách
- vysoký obsah vitamínu C, je tedy protizánětlivý, posiluje imunitu a střevní mikroflóru
- snižuje hladinu cholesterolu a hladinu cukru v krvi
- pomáhá při odvodňování, snižování krevního tlaku a odstraňuje z těla těžké kovy
- povzbuzuje mozek
Černá ředkev
- obsahuje vitamíny C (za syrova více množství než citrón), E, B1, B2, B6, beta-karoten, dále železo, síru, měď, vápník, hořčík, draslík a fosfor
- obsahuje tzv. fytocidy – antibiotické účinky nebo hořčičnou silici obsahující síru a tedy ředkev má blahodárný vliv na játra
- šťáva z černé ředkve výrazně podporuje sekreci žluči, zlepšuje funkci jater, pomáhá rozpouštět žlučové kaménky
- pití šťávy čistíte játra, odstraňujete odpadní a toxické látky z těla, má močopudný účinek, pomáhá peristaltice střev, tedy dokonale vyčistí organismus a obnovuje zároveň harmonii a jeho funkci
- působí na nespavost, bolesti hlavy – zde doporučujeme nápoj z čerstvé šťávy z ředkve smíchanou s medem
Dýně
- dužina obsahuje cca 90% vody, vlákninu a málo sacharidů
- bohatá na hořčík, železo, měď, selen, draslík, sodík, chlór, zinek, fosfor, vitamin A, beta-karoten, alfa-karoten a lutein
- vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny a omlazující látku kyselinu nukleovou
- pomáhá při zažívacích problémech, posiluje imunitní systém, uklidňuje nervy
- pomáhá správné funkci činnosti srdce, snižuje hladinu cholesterolu
- podporuje správnou funkci slinivky
- ulevuje chorobám ledvin
- regeneruje tělesné buňky
- pomáhá při revmatismu, dně a ateroskleróze
Fíky
- čerstvé fíky obsahují velké množství vody 70-80% a málo sacharidů (cca 25%)
- bohaté na provitaminy vitaminu A, vitamíny skupiny B, C a draslík
- skvělý přírodní lék při zažívacích problémech
- působí jako laxativum, proti vředům, bakteriím a parazitům
Grapefruity
- obsahují vysoký podíl vitamínu C, který zvyšuje obranyschopnost organismu
- protizánětlivé účinky
- zlepšuje krevní oběh, látkovou výměnu, upravuje hladinu cukru v krvi
- čistí cévy, přiznivě působí na zdraví srdce
- dužina obsahuje jedinečný pektin (není obsažen ve šťávě, proto je vhodný k přípravě smoothie), který snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- působí proti rakovině (zvláště rakovině žaludku a slinivky břišní)
- šťáva působí proti virům, vysoký obsah antioxidantů
- obnovuje střevní mikroflóru
… a brzy další část – H, J, K…