Účinky ovoce a zeleniny na náš organismus, část 1 – A,B,C
O každém ovoci a zelenině lze napsat několik stran zdravotních účinků na náš organismus.
Zde máte to nejdůležitější o každém druhu, který je vhodný pro odšťavňování nebo pro mixování.
ČÁST 1 – A, B, C
Ananas
- potlačuje záněty, pomáhá při trávení (obsahuje enzym bromelin, ten štěpí bílkoviny na aminokyseliny)
- v kombinaci s biotinem ulehčuje trávení a tak přispívá k úbytku váhy
- pomáhá rozpouštět krevní sraženiny, krevní tlak, působí protizánětlivě
- obsahuje vysoké množství manganu, je tedy dobrý při prevenci osteoporózy a zlomenin kostí
- antibakteriální a antivirové účinky
Angrešt
- především vysoký obsah pektinů, vitamínu C, E, B, karotenu, vápníku, zinku, železa, draslíku a také křemíku, který zbavuje organismus od těžkých kovů a zajišťuje pevné tkáně
- chrání sliznice, podporuje zdravou pokožku, růst vlasů a nehtů
- angreštová vláknina podporuje trávení a čistí střeva
- působí proti zácpě, vyššímu krevnímu tlaku a uklidňuje nervy
Avokádo
- obsahuje vitamíny B, C a E, karoteny, antioxidanty, které pomáhají při zbavování se toxinů z těla a regeneraci buněk; obsahuje také měď, draslík, magnezium a fosfor
- prospívá cévám, snižuje hladinu cholesterolu a rozšiřuje cévy
- je jedním z nejbohatších zdrojů glutathionu, silného antioxidantu, který, jak se ukázalo, blokuje účinky třiceti různých karcinogenů
Banány
- obsahují vysokou hodnotu draslíku, který reguluje a usměrňuje zadržování vody v těle, tedy podporuje odvodňování
- uklidňuje žaludek a má antibiotické účinky
Borůvky
- obsahují velké množství přírodních antioxidantů a tříslovin
- vysoký obsah železa, posilují imunitní systém
- příznivě působí na zrak, zabraňují průjmům, čistí krev, pomáhá čistit ledviny a močové cesty a také pomáhají při odvodňování
- mají antivirové účinky, přírodní aspirin, uklidňují nervy, dodávají energii a omlazují
Brambory
- výborný zdroj minerálů potřebných pro zdraví a správnou funkci orgánů
- vysoký obsah draslíku ovlivňuje kardiovaskulární systém, pomáhá na vysoký krevní tlak a může zabránit infarktu
- snižují hladinu cholesterolu v krvi, stimulují činnost ledvin a odvodňování
- podporují zdraví kostí, kloubů, šlach a obsahují protirakovinné inhibitory
Brokolice
- překypuje řadou známých antioxidantů, včetně kvercetinu, glutathionu, beta karotenu, indolů, vitamínu C, luteinu, glucarátu, sulforaphanu, vitamíny E, B1, B2
- bohatá na kyselinu listovou, draslík, vápník, fosfor a síru
- silné protirakovinné účinky, zejména proti rakovině plic, tlustého střeva, prsu a prostaty
- bohatá na vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu
- má protivirové a protivředové účinky
- skvělým zdrojem chrómu, který pomáhá ovládat hladinu inzulinu a krevního cukru
- tepelné zpracování vysokou teplotou mnoho těchto antioxidantů ničí, proto je mnohem zdravější čerstvá, např. v podobně skvělého smoothie v kombinaci s další zeleninou
Brusinky
- silné antibiotické účinky, zejména v oblasti močového měchýře a močového ústrojí
- pomáhají zabránit v opakovaných infekcím močového ústrojí, resp. měchýře
- zabraňují usazování bakterií ústech a v žaludku
- mají také protirakovinné účinky
Celer kořen a nať s listy
- tradiční vietnamský lék na vysoký krevní tlak (2-4 bulvy denně)
- osm různých druhů protirakovinných látek, např. ftalidy a polyacetyleny, které detoxikují karcinogeny, zejména cigaretový kouř
- detoxikačně ale působí na celý organismus
- obsahuje spoustu vitamínu C, A, B, E a K, dále draslík, vápník, sodík, hořčík, fosfor, železo, jód a látky, které odpuzují bakterie a plísně
Cibule
- jeden z nejstarších léků naší civilizace
- silný antioxidant, protizánětlivé, antibiotické a antivirové účinky
- plná četných látek s protirakovinnými účinky
- nejbohatším zdrojem silného antioxidantu kvercetinu (v šalotce, žluté a červené cibuli
- ředí krev, snižuje hladinu cholesterolu, zvyšuje hladinu prospěšného cholesterolu HDL (půl syrové cibule denně), brání srážení krve, bojuje s astmatem, chronickou bronchitidou, sennou rýmou, diabetem, aterosklerózou a infekcemi
- pomáhá léčit kašel, zahlenění, chrapot, rýmu, bolesti v krku, chřipku či angínu
- dezinfikuje nejen dutinu ústní, ale i nosní sliznici a dýchací cesty
- příznivě působí také na podporu růstu vlasů a nehtů, čistí krev, posiluje srdce a krevní oběh
- skvělé účinky má také na kůži, kdy pomáhá při ekzémech, bradavicích, kuřích okách
- posiluje unavené svaly, snižuje krevní tlak a hladinu cukru a tuku v krvi
Citron
- bohatý na vitamín C, B, fosfor, draslík, sodík, vápník, železo
- posiluje obranyschopnost organismu, podporuje tvorbu kolagenu
- šťáva obsahuje karotenoidy, vitamíny skupiny B, pektiny, fosfor, draslík, sodík, dvojmocný vápník, dvojmocné železo a další stopové a minerální látky
- především obsahuje flavonoidy s antioxidačními účinky, tedy působí preventivně proti cévním a rakovinným chorobám
- pomáhají odkyselovat organismus, při zažívání
- posiluje tepny, vlasy, nehty a pokožku
- zvyšuje výkonnost, dodává energii
- prevence proti křečovým žilám
- citronová kůra blahodárně ovlivňuje prostupnost a křehkost krevních vlásečnic, pomáhá odvádět z organismu kyselinu močovou, vhodná proti revmatismu, artróze, dně
Cuketa
- téměř z 90% tvořena vodou, dále velmi důležitými vitamíny a stopovými prvky
- slupka cukety je skvělým zdrojem karotenů, vitamínu A, E, hořčík, vápník, fosfor, draslík, železo, měď, zinek a některé vitamíny skupiny B
- chrání náš zrak, má příznivý vliv na naši celkovou tělesnou i duševní vitalitu
- pomáhají se zdravým hubnutím, jelikož obsah vody z ní dělá nízkokalorickou potravinu a zároveň vysoký obsah důležitých látek zajistí přísun potřebných minerálů a vitamínů
- vhodná pro detoxikaci organismu