Účinky ovoce a zeleniny na náš organismus, část 1 – A,B,C


Účinky ovoce a zeleniny na náš organismus,         část 1 – A,B,C

O každém ovoci a zelenině lze napsat několik stran zdravotních účinků na náš organismus.

Zde máte to nejdůležitější o každém druhu, který je vhodný pro odšťavňování nebo pro mixování. 

ČÁST 1 – A, B, C

Ananas

  • potlačuje záněty, pomáhá při trávení (obsahuje enzym bromelin, ten štěpí bílkoviny na aminokyseliny)
  • v kombinaci s biotinem ulehčuje trávení a tak přispívá k úbytku váhy
  • pomáhá rozpouštět krevní sraženiny, krevní tlak, působí protizánětlivě
  • obsahuje vysoké množství manganu, je tedy dobrý při prevenci osteoporózy a zlomenin kostí
  • antibakteriální a antivirové účinky

 

Angrešt

  • především vysoký obsah pektinů, vitamínu C, E, B, karotenu, vápníku, zinku, železa, draslíku a také křemíku, který zbavuje organismus od těžkých kovů a zajišťuje pevné tkáně
  • chrání sliznice, podporuje zdravou pokožku, růst vlasů a nehtů
  • angreštová vláknina podporuje trávení a čistí střeva
  • působí proti zácpě, vyššímu krevnímu tlaku a uklidňuje nervy

 

Avokádo

  • obsahuje vitamíny B, C a E, karoteny, antioxidanty, které pomáhají při zbavování se toxinů z těla a regeneraci buněk; obsahuje také měď, draslík, magnezium a fosfor
  • prospívá cévám, snižuje hladinu cholesterolu a rozšiřuje cévy
  • je jedním z nejbohatších zdrojů glutathionu, silného antioxidantu, který, jak se ukázalo, blokuje účinky třiceti různých karcinogenů

 

Banány

  • obsahují vysokou hodnotu draslíku, který reguluje a usměrňuje zadržování vody v těle, tedy podporuje odvodňování
  • uklidňuje žaludek a má antibiotické účinky

 

Borůvky

  • obsahují velké množství přírodních antioxidantů a tříslovin
  • vysoký obsah železa, posilují imunitní systém
  • příznivě působí na zrak, zabraňují průjmům, čistí krev, pomáhá čistit ledviny a močové cesty a také pomáhají při odvodňování
  • mají antivirové účinky, přírodní aspirin, uklidňují nervy, dodávají energii a omlazují

 

Brambory

  • výborný zdroj minerálů potřebných pro zdraví a správnou funkci orgánů
  • vysoký obsah draslíku ovlivňuje kardiovaskulární systém, pomáhá na vysoký krevní tlak a může zabránit infarktu
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi, stimulují činnost ledvin a odvodňování
  • podporují zdraví kostí, kloubů, šlach a obsahují protirakovinné inhibitory

 

Brokolice

  • překypuje řadou známých antioxidantů, včetně kvercetinu, glutathionu, beta karotenu, indolů, vitamínu C, luteinu, glucarátu, sulforaphanu, vitamíny E, B1, B2
  • bohatá na kyselinu listovou, draslík, vápník, fosfor a síru
  • silné protirakovinné účinky, zejména proti rakovině plic, tlustého střeva, prsu a prostaty
  • bohatá na vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu
  • má protivirové a protivředové účinky
  • skvělým zdrojem chrómu, který pomáhá ovládat hladinu inzulinu a krevního cukru
  • tepelné zpracování vysokou teplotou mnoho těchto antioxidantů ničí, proto je mnohem zdravější čerstvá, např. v podobně skvělého smoothie v kombinaci s další zeleninou

 

Brusinky

  • silné antibiotické účinky, zejména v oblasti močového měchýře a močového ústrojí
  • pomáhají zabránit v opakovaných infekcím močového ústrojí, resp. měchýře
  • zabraňují usazování bakterií ústech a v žaludku
  • mají také protirakovinné účinky

 

Celer kořen a nať s listy

  • tradiční vietnamský lék na vysoký krevní tlak (2-4 bulvy denně)
  • osm různých druhů protirakovinných látek, např. ftalidy a polyacetyleny, které detoxikují karcinogeny, zejména cigaretový kouř
  • detoxikačně ale působí na celý organismus
  • obsahuje spoustu vitamínu C, A, B, E a K, dále draslík, vápník, sodík, hořčík, fosfor, železo, jód a látky, které odpuzují bakterie a plísně

 

Cibule

  • jeden z nejstarších léků naší civilizace
  • silný antioxidant, protizánětlivé, antibiotické a antivirové účinky
  • plná četných látek s protirakovinnými účinky
  • nejbohatším zdrojem silného antioxidantu kvercetinu (v šalotce, žluté a červené cibuli
  • ředí krev, snižuje hladinu cholesterolu, zvyšuje hladinu prospěšného cholesterolu HDL (půl syrové cibule denně), brání srážení krve, bojuje s astmatem, chronickou bronchitidou, sennou rýmou, diabetem, aterosklerózou a infekcemi
  • pomáhá léčit kašel, zahlenění, chrapot, rýmu, bolesti v krku, chřipku či angínu
  • dezinfikuje nejen dutinu ústní, ale i nosní sliznici a dýchací cesty
  • příznivě působí také na podporu růstu vlasů a nehtů, čistí krev, posiluje srdce a krevní oběh
  • skvělé účinky má také na kůži, kdy pomáhá při ekzémech, bradavicích, kuřích okách
  • posiluje unavené svaly, snižuje krevní tlak a hladinu cukru a tuku v krvi

 

Citron

  • bohatý na vitamín C, B, fosfor, draslík, sodík, vápník, železo
  • posiluje obranyschopnost organismu, podporuje tvorbu kolagenu
  • šťáva obsahuje karotenoidy, vitamíny skupiny B, pektiny, fosfor, draslík, sodík, dvojmocný vápník, dvojmocné železo a další stopové a minerální látky
  • především obsahuje flavonoidy s antioxidačními účinky, tedy působí preventivně proti cévním a rakovinným chorobám
  • pomáhají odkyselovat organismus, při zažívání
  • posiluje tepny, vlasy, nehty a pokožku
  • zvyšuje výkonnost, dodává energii
  • prevence proti křečovým žilám
  • citronová kůra blahodárně ovlivňuje prostupnost a křehkost krevních vlásečnic, pomáhá odvádět z organismu kyselinu močovou, vhodná proti revmatismu, artróze, dně

 

Cuketa

  • téměř z 90% tvořena vodou, dále velmi důležitými vitamíny a stopovými prvky
  • slupka cukety je skvělým zdrojem karotenů, vitamínu A, E, hořčík, vápník, fosfor, draslík, železo, měď, zinek a některé vitamíny skupiny B
  • chrání náš zrak, má příznivý vliv na naši celkovou tělesnou i duševní vitalitu
  • pomáhají se zdravým hubnutím, jelikož obsah vody z ní dělá nízkokalorickou potravinu a zároveň vysoký obsah důležitých látek zajistí přísun potřebných minerálů a vitamínů
  • vhodná pro detoxikaci organismu
Kategorie