Šťávy před – při – po sportu?


Šťávy před – při – po sportu?

Zeleninové šťávy jsou mnohem méně kalorické než ovocné (zhruba 50-70kcal na 100ml), takže jsou také vhodnější. Více kalorií obsahují složené sacharidy, kde se energie uvolňuje pozvolna a je tak rozložena na delší dobu. Zeleninové šťávy mají samozřejmě také spoustu vitamínů, např. porce rajčatové šťávy dodá tělu potřebnou denní dávku vitamínu C. Na druhou stranu šťáva z mrkve pokrývá denní potřebu vitamínu A až sedmkrát! Proto při jeho nedostatku je právě tato šťáva ideální.

A kdy pít šťávu při fyzické aktivitě? Například běhání.. před, v průběhu nebo po? 

Zapamatujte si, že šťávu je třeba pít po cvičení, tedy ne před ani v průběhu. Příliš velké množství glukózy může způsobit, že se ve střevech nahromadí voda a vyvolá tak bolest břicha. Je třeba také pamatovat, že čerstvé šťávy občas ochlazují organizmus – což v létě je velmi žádoucí a po tréninku příjemné. Ovšem v zimě do šťávy dodejte například zázvor, aby ochlazení tělo nevnímalo.

Jaro se pomalu blíží, pojďme tedy naše tělo probudit během či rychlou procházkou a posílit jej čerstvou šťávou. 🙂