Domácí sladké pečivo- to je vyborné!

Domácí vánočka
Prozradíme ti recepty na nejchutnější domácí pečivo, kterým ohromíš své nejbližší
Na potření1 ks vejce těsto
- 600 g polohrubá mouka
- 1 špetka sůl
- 3 ks žloutek
- 1 kostka droždí
- 2 lžíce sekané mandle
- 150 g máslo
- 2 lžíce rozinky
- 1 balíček vanilkový cukr
- 2 dl mléko
- 100 g cukr krupice
Máslo necháme změknout. Máslo rozhodně nenahrazujeme jiným tukem. Droždí necháme vzejít v hrníčku oslazeného vlažného mléka.
Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky. Zahustíme moukou se špetkou soli, zaděláme kváskem a zbytkem mléka. Vypracujeme hladké a lesklé těsto. Těsto na vánočku přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 1 – 2 hodiny kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, přidáme omyté rozinky a nasekané mandle. Těsto znovu zpracujeme a rozdělíme na 9 dílů. Ze 4 pramenů upleteme spodní díl a položíme ho na vymaštěný plech. Ze 3 pramenů upleteme prostředek a vánočku ukončíme svinutím posledních 2 tenkých pramenů. Na plechu necháme domácí vánočku ještě půl hodiny kynout.
Pak vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a dáme do předehřáté trouby péct. Zprvu pečeme prudce, pak teplotu snížíme a dopečeme při nižší teplotě.
Domácí vánočku můžeme i zpevnit pomocí špejlí, aby se při pečení nerozjela.