Domácí sladké pečivo- to je vyborné!


Domácí sladké pečivo- to je vyborné!

Domácí vánočka

Prozradíme ti recepty na nejchutnější domácí pečivo, kterým ohromíš své nejbližší

 

 

Na potření1 ks vejce těsto

  • 600 g polohrubá mouka
  • 1 špetka sůl
  • 3 ks žloutek
  • 1 kostka droždí
  • 2 lžíce sekané mandle
  • 150 g máslo
  • 2 lžíce rozinky
  • 1 balíček vanilkový cukr
  • 2 dl mléko
  • 100 g cukr krupice

20161224_130745

Máslo necháme změknout. Máslo rozhodně nenahrazujeme jiným tukem. Droždí necháme vzejít v hrníčku oslazeného vlažného mléka.

Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky. Zahustíme moukou se špetkou soli, zaděláme kváskem a zbytkem mléka. Vypracujeme hladké a lesklé těsto. Těsto na vánočku přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 1 – 2 hodiny kynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál, přidáme omyté rozinky a nasekané mandle. Těsto znovu zpracujeme a rozdělíme na 9 dílů. Ze 4 pramenů upleteme spodní díl a položíme ho na vymaštěný plech. Ze 3 pramenů upleteme prostředek a vánočku ukončíme svinutím posledních 2 tenkých pramenů. Na plechu necháme domácí vánočku ještě půl hodiny kynout.

Pak vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a dáme do předehřáté trouby péct. Zprvu pečeme prudce, pak teplotu snížíme a dopečeme při nižší teplotě.

Domácí vánočku můžeme i zpevnit pomocí špejlí, aby se při pečení nerozjela.

yummy