Proč čerstvé šťávy? 4. část


Proč čerstvé šťávy? 4. část

Dnešní část je o čerstvých a vařených produktech. Co je prospěšnější pro naše tělo a co je už přežitý mýtus? Co dodá tělu více živin, vitamínů a minerálů? A jíme dostatečné množství toho prospěšnějšího? Sami se koukněte na své stravovací návyky a posuďte jestli by bylo vhodné něco změnit nebo jste zcela spokojeni.

Čerstvé šťávy zajišťují našemu tělu stavební materiály v nejvyšší nepřetvořené kvalitě. Už od našich babiček jsme slýchávali, že bychom denně měli sníst něco teplého. Stal se z toho opravdový mýtus a díky tomu se čerstvé suroviny začaly méně a méně objevovat v našem jídelníčku. A udržel se obecně názor, že “vařené je zdravé”. Ovšem je to přesně NAOPAK! Dnes jíme hlavně vařené produkty, nemluvíme-li o fastfoodech, které jsou samozřejmě velmi nezdravé. Kupujeme si knížky s novými zajímavými recepty, hledáme inspiraci na internetu a zkoušíme nové a nové kulinářské recepty, které samozřejmě jsou velmi chutné, ale bohužel tato cesta nevede k naší vitalitě. Při vysokých teplotách dochází ke ztrátě cenných živin, kterými příroda značně obdařila ovoce a zeleninu. V tomto ohledu jsou čerstvě vymačkané šťávy produktem nejvyšší kvality. Nepovažujme tedy mýtus o nejméně jednom teplém jídle denně jako pravdivý, ale jezme teplé jídlo pouze kdy chceme.. v zimě možná více, v létě zase méně a jezme jej proto, že chceme, ne proto, že musíme.  Více zdraví prospěšné je vypít alespoň jednu skleničku čerstvé šťávy denně.