POMERANČOVÝ TÝDEN – POMERANČE


POMERANČOVÝ TÝDEN – POMERANČE

Účinky: antioxidační, protinádorové

 

Použití: všechny citrusy jsou známé svým vysokým obsahem vitamínu C a také limoninu, který přispívá k prevenci onemocnění rakoviny prsu. Pomeranče jsou výborným zdrojem choliny, látka která pomáhá mysli a jejímu dobrému fungování

 

Nákup a přechovávání: Je třeba kupovat citrusy pevné, plné šťávy, které se na svou velikost zdají být těžké ale zároveň reagují na stisk prstem. Citrusy je možné přechovávat ve vlhkém prostředí, např. v lednici i několik týdnů, ale nejlepší je sníst je do 7 dnů. Samozřejmě je lepší kupovat ovoce organické.

 

K přípravě šťáv: je třeba odstranit slupku, ale z druhé strany je dobré nechat hodně bílých vláken, které zůstávají na ovoci. Obsahuje pektiny a bioflavonoidy, které pomáhají vstřebávání vitamínu C a mají silné antioxidační účinky a také pozitivní vliv na kůži. Doporučujeme používat pro odšťavňování šnekové odšťavňovače, jsou výkonnější a šťáva díky tomu není tolik kyselá, než když citrusy odštavňujete ručně. Ze zhruba 500g tedy asi ze 3 pomerančů získáte větší skleničku (cca 300ml) šťávy. POZOR: jestli vláknina z pomerančů bude poté používána k přípravě omáček nebo do pečení, odstraňte co nejvíce bílé vlákna a zbytky ze slupky.

 

K přípravě protlaků: odšťavněte šťávu z čerstvých pomerančů. Tuto šťávu je možné používat dále do protlaků, kašiček nebo také do koktejlů. V koktejlech se také může používat vymačkaná drť (zde opět bez bílých vláken) nebo i celé kousky ovoce.

 

 

Kategorie