Mrkvový týden – MRKEV


Mrkvový týden – MRKEV

Účinky: 

Antioxidační, protirakovinné, chrání tepny, odkašlávací, antiseptické, močopudné, posilují imunitu, antibakteriální, snižují hladinu cholesterolu, prevence zácpy

Použití:

Mrkev má vysoké nutriční hodnoty a velké množství vitaminu A, B a také C. Dále obsahuje železo, vápník, draslík a sodík. Působí detoxikačně na játra a trávicí ústrojí, pomáhá při preventivně proti vzniku ledvinových kamenů, pomáhá také při příznacích zánětů kloubů a dny. Antioxidační účinky má mrkev díky karotenoidu – a v něm karotenu, který má vlastnost předcházení vzniku nádorům, chrání tepny a působí jako prevence při onemocněních srdce, snižuje také hladinu cholesterolu v krvi. Mrkev také zlepšuje činnost mysli, snižuje riziko šedého zákalu a makulární degenerace.

Nákup a přechovávání:

Nať mrkve vysává nutriční látky z kořene, proto je třeba vybírat čerstvou zeleninu prodávanou bez horní zelené části nebo ji odříznou hned po zakoupení. Dobrá mrkev by měla být tvrdá a měla by mít hezký tvar, kořen by neměl být poškozen. Přechovávání v chladném a vlhkém prostředí pomůže mrkvi před uvadnutím. Vecarrot-4-1321563 ventilovaném sáčku je možné mrkev uchovávat v lednici, v šuplíku na ovoce a zeleninu do dvou týdnů.

K přípravě šťáv:

Mrkev je nejsladší a nejvíce univerzální druh zeleniny, je možné ji přidat téměř do všech receptů na zeleninové šťávy. Čím hlubší má barvu, tím více obsahuje karotenu. K přípravě šťáv se nedoporučuje používat její nať. Zhruba z 6 středně velkých mrkví (500g) připravíme 1 skleničku šťávy (250ml – někdy i více), samozřejmě vše také záleží na výkonnosti odšťavňovače, který používáte.

K přípravě protlaků:

Vaření uvolňuje karoteny (provitamin vitaminu A), tedy látky obsažené v mrkvi s protirakovinným účinkem. Mrkev je ale třeba vařit na páře nebo dusit do měkka, následně vložit do mixéru spolu s jinými druhy ovoce nebo zeleniny.