Jarní hit – KOPŘIVA!
8 důvodů proč pít čerstvou šťávu z kopřivy
JAK SBÍRAT KOPŘIVU PRO PŘÍPRAVU ŠŤÁVY?
- Sbírejte kopřivy daleko od cest v čistém prostředí.
- Sbírejte celé kopřivy – do čaje, koktejlů, polévek vystačí 4 lístky; do šťáv doporučujeme zase stonky, protože tam je hodně šťávy. Je třeba mít samozřejmě dobrý odšťavňovač, který dokáže získat z lístků šťávu.
- Zpracujte kopřivy co nejdříve, vysychají velice rychle, takže čím později to uděláte, tím hůř odšťavňování půjde.
- Pokud se stane, že Vám zvadne, namočte ji na hodinu do studené vody a odšťavňujte až poté.
JAK ZÍSKAT ŠŤÁVU Z KOPŘIVY?
Nejlepší je použít odšťavňovač nízko-otáčkový. Kopřiva je velmi vláknitá a je tedy velmi těžké z ní získat šťávu, pokud bychom použili obvyklý odšťavňovač nebo mixér. Navíc levnější odšťavňovače, které nejsou vhodné pro listnaté rostliny, velice rychle zvyšují svou teplotu a tak může dojít ke zničení mnoha výživných látek, které právě chceme získat.